Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Vermelden slagingspercentage van belang, ja of nee?

Voor de klant is het enorm moeilijk om een goede rijschool uit te zoeken. Is bijvoorbeeld het slagingspercentage van belang? Ik geef je tips waar je op moet letten.

Hallo allemaal,

Vandaag wil ik jullie hier  een stukje uitleg geven over het fenomeen slagingspercentage. Wij, van autorijschool Het rijhuis te Sittard-Geleen, krijgen regelmatig een vraag over wat onze slagingspercentages zijn. En waarom we deze slagingspercentages niet vermelden op onze website.

Er is een heel groot aanbod met rijscholen in Zuid-Limburg. Vooral de rijscholen in Sittard-Geleen en rijscholen in Heerlen e.o. zijn sterk vertegenwoordigd. Hierdoor is het voor de klant enorm moeilijk om een goede rijschool uit te zoeken. Immers een goede rijopleiding is een investering in je eigen veiligheid en het gaat erom dat je verantwoord leert autorijden en niet om zo snel mogelijk je examen aan te vragen.

Om het kaf van het koren te scheiden en rijscholen met elkaar te vergelijken plaatst het CBR daarom 1 keer per jaar de slagingspercentages van alle rijscholen met elk kwartaal een update. Niet alleen de slagingspercentages van de 1e examens, maar ook de slagingspercentages van de herexamens worden geplaatst. Ook het aantal examens dat een rijschool afneemt staan erbij vermeld.

Let op! De website van het CBR is ook de enige betrouwbare bron waar je de gegevens op kunt nakijken. Vaak worden op sites van rijscholen hogere slagingspercentages aangegeven, dus controleer altijd op de website van het CBR. Je kunt bij het CBR inloggen of rechtstreeks naar www.rijschoolgegevens.nl  gaan voor de juiste slagingspercentages. Dit is in principe het belangrijkste cijfer voor zowel rijscholen als cursisten en zeer zeker een goed uitgangspunt om naar te kijken. Overigens kun je het slagingspercentage CBR theorie ook nakijken en natuurlijk de slagingspercentages van CBR praktijk.

Een weetje: bij de site van het CBR dien je ook je rijschool te machtigen voor het aanvragen van een examen.

Maar, hoe betrouwbaar zijn deze gegevens nu werkelijk?

De slagingspercentages zijn zeer zeker een goed hulpmiddel bij het kiezen van een goede rijschool. Uiteraard zal het CBR er alles aan doen om de gegevens over het slagingspercentage van de rijscholen zo betrouwbaar mogelijk te houden. Logisch dan ook dat rijscholen met een hoog slagingspercentage kunnen rekenen op een flinke toestroom van cursisten.

Het is wel zo dat er genoeg kleinere of beginnende rijscholen zijn die bv. 0-10 rijexamens hebben het natuurlijk niet reëel is om dit te vergelijken en het zegt eigenlijk ook niet veel over een slagingspercentage. Beginnende of kleine rijscholen staan met 2 geslaagde cursisten op een slagingspercentage van 100% maar met 2 gezakte cursisten is het slagingspercentage van deze rijscholen 0% Deze rijscholen lijken met 2 gezakte kandidaten direct heel slecht terwijl dit dus helemaal niet zo hoeft te zijn!

Het is pas echt reëel als een rijschool bv. 76-100 geslaagden heeft, dan pas kun je praten over een mooi gemiddeld slagingspercentage.

Maar wat is nu de keerzijde van dit verhaal en wat wordt er dan gecreëerd?

Rijscholen kunnen hun rijschool kunstmatig hooghouden door middel van een aantal trucjes:

Leerlingen weigeren die relatief gezien minder kans van slagen hebben

Bijvoorbeeld leerlingen die last hebben van erge nervositeit, weinig aanleg hebben, oudere leerlingen of leerlingen die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Natuurlijk mag dit officieel niet, maar zegt een rijschool dat hij vol zit, dan ga je vaak vanzelf wel op zoek naar een andere rijschool die wel nog plek vrij heeft.

Een leerling meer rijlessen geven voordat ze opgaan voor het examen

Het gemiddelde aantal rijlessen ligt op (schrik niet) 40 lessen, voordat je echt helemaal klaar bent om op examen te gaan. Uiteraard zijn er ook ‘snelle’ leerlingen die minder lessen nodig hebben. Vaak wordt aan deze leerlingen toch het  max. aan rijlessen gegeven zodat een rijschool zeker ervan is dat de leerling ook de 1e keer slaagt en hierdoor het slagingspercentage hoog blijft. Voor de meeste’ snelle’ leerlingen zal de rijopleiding bij deze rijscholen een stuk duurder uitvallen omdat ze ook makkelijk met minder rijlessen hadden afgekund. Natuurlijk zijn er ook leerlingen die (veel) meer dan het gemiddeld aantal rijlessen nodig hebben om een goede kans van slagen te hebben.

Rijscholen die 2 namen opgeven

De rijschool adverteert met een hoog slagingspercentage maar je kunt de rijschool niet terugvinden op de CBR  website. Het slagingspercentage van de rijschool is dan niet te controleren en kan ook niet bij het CBR worden opgevraagd. Dit kan een kleine rijschool zijn die zijn rijexamens aanvraagt via een grote organisatie, maar ook zeker andersom: een grote organisatie die de rijexamens direct door de zelfstandige rijinstructeurs laat aanvragen. Deze uitslagen staan dan wel op de CBR  website, maar zijn voor jou als klant niet herkenbaar te linken aan jouw rijschool. De rijschool kan dan ook makkelijker adverteren met een hoog slagingspercentage omdat het werkelijke slagingspercentage voor de klant niet of moeilijk terug te vinden is. Zo kan een rijschool ook 2 namen aanhouden en de cursisten waarbij ze vermoeden dat ze niet slagen laten opgaan onder een andere naam.

De slagingspercentages zijn zeer zeker een goed hulpmiddel bij het kiezen van een goede rijschool. Bovenstaande praktijken benadelen vooral de rijscholen die wel door hun lesmethode en kunde een hoog slagingspercentage bereiken en serieus met hun vak bezig zijn. Bij het slagingspercentage van rijscholen wordt helaas het volgende niet vermeld:

·      De leeftijd van de cursist

·      Of de cursist een TTT heeft gedaan (hoger slagingspercentage)

·      Of er een RIS opleiding is gevolgd (hoger slagingspercentage)

·      Of er is afgereden in een schakel  (hoger slagingspercentage)

·      Hoeveel lesuren een cursist heeft gehad

Externe factor voor een rijschool

Een rijschool wil het liefst examen aanvragen wanneer hij denkt dat je er klaar voor bent. Het gebeurt in de praktijk echter ook geregeld dat een leerling minder rijlessen wil nemen dan de rijinstructeur nodig vindt. Denk bv. aan geldproblemen, of als een leerling het rijbewijs sneller nodig heeft i.v.m. een nieuwe baan/verhuizing. Soms twijfelt de leerling nog wel eens aan het oordeel van de rijinstructeur.Vaak is het voor een rijschool afwegen wat er op dat moment het zwaarst weegt. Dit kan ten koste van het slagingspercentage gaan.

Wees kritisch bij het kiezen van een rijschool

De ene rijschool geeft veel meer waar voor je geld dan de ander. Je kunt aan de rijschool bv. de volgende vragen stellen:

·      Zijn er algemene voorwaarden?

·      Afspraken bij het uitvallen van een les/lesvoertuig?

·      Wat gebeurt er bij eventuele langdurige ziekte van rij instructeur en krijg je dan je geld terug?

·      Bestaat de mogelijk om de les in te halen als er een les uitvalt?

·      Maakt de instructeur gebruik van een instructiekaart?

·      Hoe is de lesopbouw?

·      Heb je een vast lesvoertuig?

·      Wil de instructeur met je meerijden tijdens het examen?

 Vraag ook na of je instructeur bevoegd is om les te geven en een WRM-certificaat heeft. Dit kun je navragen bij het IBKI.

Kort samengevat, de slagingspercentages zijn zeer zeker een goed hulpmiddel bij het kiezen van een goede rijschool, mits je bovenstaande ook in acht houdt. Het slagingspercentage zegt in mijn ogen dan ook niets over de kwaliteit van de rijschool. De moeite die je als rijschool wilt doen voor de leerlingen, ook als zij niet volgens de “boekjes” leren wel.Ik hoop dat ik jullie een stukje achtergrond informatie heb kunnen geven over het wel en wee van het slagingspercentage. 

Zijn er nog vragen dan hoor ik het graag.

Bij interesse neem gerust contact op via onze website www.hetrijhuis.nl , WhatsApp of Facebook voor het maken van een afspraak voor een gratis proefles.

Wil jij een GRATIS PROEFLES? Bij autorijschool Het Rijhuis, Sittard-Geleen? Klik Hier >>>

Tot de volgende keer!

 

 

 

 

 

Meer berichten

Lees hieronder nog meer berichten in ons blog.

  • Hoe is een autorijlespakket opgebouwd?

    Wil jij autorijles gaan nemen en wil je weten wat dit kost? Als je verschillende rijscholen vergelijkt zie je altijd andere prijzen? Hoe kan dit en wat heb je nu echt nodig? Ik leg het jou hier uit... lees meer

  • Een nieuwe rijlesauto

    Na 5 jaar met veel plezier te hebben gereden in mijn Volkswagen Polo, wordt het toch echt tijd voor een nieuwe lesauto. Veel cursisten hebben hun rijbewijs B behaald in de Polo maar deze is nu aan vervanging toe. Lees hier welke auto het is geworden lees meer

  • Autorijschool Het Rijhuis Sittard, Heerlen bestaat 5 jaar!

    Ik heb een leuk nieuwtje: Onze autorijschool Het Rijhuis bestaat deze maand 5 jaar, jawel hoor je leest het goed 5 jaar!!! De afgelopen 5 jaar waren bewogen jaren met ups en downs waarin ik een hoop geleerd heb over het runnen van een rijschool. lees meer