Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Snelcursus of spoedopleiding, wel of niet?

Graag wil ik jullie in deze blog een stukje uitleg geven over het wel of niet volgen van een snelcursus/spoedopleiding voor het behalen van je rijbewijs B (automaat of schakel).

Snelcursus of spoedopleiding wel of niet?

Graag wil ik jullie in deze blog een stukje uitleg geven over het wel of niet volgen van een snelcursus/spoedopleiding voor het behalen van je rijbewijs B (automaat of schakel). Let op, ik bedoel geen snelcursus voor motor maar een snelcursus alleen voor auto.

Een snelcursus is erg populair. Je kunt je rijbewijs vele malen sneller halen dan met een reguliere rijopleiding en dit kan zeer zeker voordelen hebben. Toch kiezen wij van autorijschool Het Rijhuis hier bewust niet voor. Ik zal jullie in deze blog uitleggen waarom wij geen snelcursus aanbieden.

Wat is een snelcursus?

Een snelcursus is een versnelde rijopleiding waarbij je vaak in bv.10 dagen je rijbewijs kunt halen. In een intake (is niet altijd goedkoop) stelt de rijinstructeur vast wat voor een type leerling dat je bent (langzame of snelle leerling) en ook wordt er bepaalt hoeveel lessen je nodig zult hebben. Een spoedopleiding is helaas niet voor iedereen geschikt.

Het belangrijkste doel van de intake is dat je een advies krijgt of je wel of niet geschikt bent voor een intensieve snelcursus. Ben je er wel bewust van dat het in de praktijk helaas echter zo is dat rijscholen vrijwel iedereen toelaten tot een snelcursus, ongeacht of een cursist hier wel of niet geschikt voor is. Dit is echter niet altijd geheel aan de rijschool te wijten. Wil je heel graag een versnelde rijopleiding volgen en je rijschool raadt het je af, dan ga je wellicht naar een volgende rijschool die alleen kijkt naar de eigen verdiensten en je toelaat tot de snelcursus ook al is deze niet voor jou geschikt.

Als we uitgaan van 40 rijlesuren dan zit je bij een 10daagse snelcursus vaak aan 4,5 rijles per dag (9 dagen les en 1 dag examen). Dat betekent dus 4,5 uur les per dag waarbij je constant moet opletten, informatie verwerken, luisteren naar je rijinstructeur en nieuwe dingen leren. Geloof me dat dit heel erg intensief is en ook niet voor iedereen geschikt. Iedereen heeft tijd nodig om stof te verwerken en dat gaat niet binnen 10 dagen. Daar moet je een tijdje overheen laten gaan.

Wij zijn van mening dat autorijlessen van maximaal 2 uur voor de meeste leerlingen het beste werkt. Je neemt dan de stof goed op en na 2 uur begint de concentratie ver op te raken. Bij veel leerlingen overigens al eerder dan 2 uur, geloof me dit is echt normaal.

Een snelcursus: iets voor jou?

Ook bij een reguliere rijopleiding maakt je rijinstructeur meestal een globale inschatting van het aantal te volgen rijlessen. Bij een spoedopleiding heeft je rijinstructeur echter veel beperktere mogelijkheden om deze inschatting tussentijds nog bij te stellen. Heb je meer rijlessen nodig, dan heeft hij hier niet altijd tijd voor omdat er al andere leerlingen gepland staan en als hij veel te hoog zat met zijn inschatting dan zal niet elke rijinstructeur het aantal rijlessen terugschroeven omdat hij op korte termijn meestal geen andere leerling op die uren meer kan plannen. Je zal het dus in de praktijk vaak moeten doen met een inschatting die een instructeur in een uurtje of 2 moet maken. Terwijl ik altijd een advies geef bij een proefles en dit advies in de praktijk altijd kan afwijken. Dit is  ook afhankelijk van hoe snel een leerling zich ontwikkeld.

Wees ook eerlijk naar jezelf. Is de rijschool eerlijk naar jou en geeft je rijinstructeur aan dat je in plaats van een snelcursus beter iets langer de tijd kan nemen voor je rijlessen, neem dit advies dan ook ter harte. Dit scheelt je een hoop geld en teleurstelling.

Zit je alleen in de auto of samen met een andere cursist?

Besef wel dat het niet altijd vanzelfsprekend is dat je alleen in de auto zit.

Een gecombineerde rijles is vrij gebruikelijk. Je rijdt dan samen met een andere cursist om en om. Als de andere cursist rijdt dan zit je achter in de auto en kun je leren van de andere cursist. Zo ben je eigenlijk de hele dag bezig met je rijopleiding. Niet iedereen vindt dit prettig en de lesdagen zijn ook wel heel lang op deze manier. Er is weinig tot geen tijd om het geleerde te laten bezinken.

Houd rekening met een wachttijd

Omdat je relatief veel tijd van een rijinstructeur in beslag neemt in een korte periode, dien je de snelcursus (ruim) vooraf te plannen. Helemaal in drukke periodes zoals de schoolvakanties kan er een wachttijd van wel enkele maanden zijn bij sommige rijscholen. Houd er ook rekening mee dat je bij het reserveren van een snelcursus meestal direct een aanbetaling moet doen en dat je het totaalbedrag niet in termijnen kan betalen. Een gereserveerde snelcursus kun je ook niet zomaar afzeggen, ook niet als je bijvoorbeeld ziek wordt.

Een rijschool moet altijd van tevoren een examendatum inplannen. Bij grotere rijscholen zal dit geen probleem zijn, omdat deze elke maand een aantal data inkopen en er altijd wel iemand klaar is om op examen te gaan. De kleinere rijscholen reserveren examens op naam en dan wordt een snelcursus vaak moeilijk als er bij het CBR een wachtlijst is met examenaanvragen.

Voorbereiding

Je moet bij een snelcursus full focus hebben en kun je het niet veroorloven om een slechte dag te hebben of dat er weinig blijft hangen. Voorbereiding is bij een snelcursus dan ook echt belangrijk. Je rijexamen staat immers voor de deur! 

Slagingspercentage snelcursus

Het slagingspercentage en een snelcursus staan los van elkaar. Er zijn geen gegevens bekend bij het CBR of cursisten met een snelcursus een hoger of lager slagingspercentage hebben. Een examinator weet namelijk niet of jij een reguliere opleiding hebt genoten of een snelcursus.

Theorie

Bij een snelcursus dien je van tevoren al je theorie-examen auto af te leggen en te behalen. Je mag namelijk geen TTT of praktijkexamen afleggen zonder dat je geslaagd bent voor het theorie-examen. Tijdens de snelcursus heb je echt geen tijd meer om ook nog “even” de theorie te gaan leren, geloof me. De cursus op zich zal je al hoofdpijn genoeg kosten. Waarschijnlijk zullen de meeste rijscholen als voorwaarde stellen dat jij je theorie al in de pocket hebt voordat je aan de snelcursus begint.

Wij als autorijschool omgeving Sittard/Geleen en Heerlen zijn van mening dat het beter is voor het theorie-examen als je eerst een aantal praktijklessen hebt genoten. Waarom? Tijdens je theorie-examen krijg je 25 vragen over gevaarherkenning. Het is altijd in je voordeel als je een aantal lessen hebt gehad zodat je een beetje gevoel ontwikkeld hebt betreffende vragen over gas loslaten, remmen of nietsdoen.

Kosten snelcursus

Vaak liggen de kosten voor een snelcursus hoger dan bij een reguliere opleiding. Dit is ook logisch, het is een korte maar ook intensieve opleiding voor zowel jezelf maar zeer zeker ook voor de rijinstructeur en daar kleeft dan ook een prijs aan vast.

Tot slot

Het is als rijschool zijnde vaak moeilijk om niet aan de vraag toe te geven, want vaak betekend dit ook een stukje inkomsten die je misloopt. Wij blijven liever achter onze filosofie staan om cursisten een zodanige opleiding te bieden dat ze veilig en zelfstandig de weg op kunnen. Een goede professionele opleiding is een investering in je eigen en andermans veiligheid en dit kan naar onze mening nooit in 10 dagen bewerkstelligd worden.

Bedankt voor het lezen van mijn blog en voel je vrij om te reageren.
Mocht je nog vragen hebben of een afspraak willen maken voor advies klik dan hieronder. Wij reageren altijd!

Neem contact op

Meer berichten

Lees hieronder nog meer berichten in ons blog.

  • Hoe is een autorijlespakket opgebouwd?

    Wil jij autorijles gaan nemen en wil je weten wat dit kost? Als je verschillende rijscholen vergelijkt zie je altijd andere prijzen? Hoe kan dit en wat heb je nu echt nodig? Ik leg het jou hier uit... lees meer

  • Een nieuwe rijlesauto

    Na 5 jaar met veel plezier te hebben gereden in mijn Volkswagen Polo, wordt het toch echt tijd voor een nieuwe lesauto. Veel cursisten hebben hun rijbewijs B behaald in de Polo maar deze is nu aan vervanging toe. Lees hier welke auto het is geworden lees meer

  • Autorijschool Het Rijhuis Sittard, Heerlen bestaat 5 jaar!

    Ik heb een leuk nieuwtje: Onze autorijschool Het Rijhuis bestaat deze maand 5 jaar, jawel hoor je leest het goed 5 jaar!!! De afgelopen 5 jaar waren bewogen jaren met ups en downs waarin ik een hoop geleerd heb over het runnen van een rijschool. lees meer