Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Ben je bang achter het stuur en heb je rijangst?

Ben jij weleens bang achter het stuur? Durf je niet meer op de snelweg te rijden? Lees dan mijn verhaal over rijangst. In deze blogpost geef ik je een aantal tips, zodat je weer ontspannen achter het stuur kunt zitten.

Beste lezers welkom op mijn nieuwe blog!
Ik ben Math Muijen van autorijschool Het Rijhuis.

Ik ga vandaag een heel gevoelig onderwerp aansnijden dat mij in de praktijk toch wel aan het hart gaat.
Rijangst of te wel, enorme angst om achter het stuur te kruipen.

Het is mijn passie om samen met jou je rijangst te overwinnen en je hiervan af te helpen op een hele makkelijke, rustige, leuke en simplistische manier.

Ik ga eerst even iets dieper op het onderwerp in. Angst is een normale emotie en heeft met de waarneming van gevaar te maken heeft. Zodra er gevaar dreigt, voelen de meeste mensen zich angstig. Iedereen uit angst op een andere manier. Wat iemand als angst ervaart kan voor de ander juist een gezonde spanning betekenen. Een angstreactie op een werkelijk bedreigende situatie wordt reële angst genoemd. Reële angst heeft een beschermende functie met als gedragsimpuls: vluchten, vechten of bevriezen.

Bij rijangst krijg je het gevoel te blokkeren, het overzicht te verliezen en in paniek te raken. Heb je al eens een paniekaanval in de auto gehad, dan ben je vaak bang voor herhaling. Door de ‘angst’ voor de angst, kom je in een vicieuze cirkel terecht. .

Rijangst bestaat in veel soorten en maten. Het kan variëren van een  onprettig gevoel in de buik tot enorme spanningen bij het invoegen op de snelweg. Ook heftige paniekaanvallen bij het nemen van een onschuldig bochtje of tijdens rijden in drukte. Uit onderzoek blijkt dat zo’n half miljoen Nederlanders het autorijden helemaal mijdt. De andere helft rijdt wel nog, maar doet dat met angst en trillende benen. Ik persoonlijk merk dit in praktijk heel sterk op.

Daarom heb ik met de jaren een speciale manier van handelen en tactieken eigen gemaakt, waarvan angstrijders in Heerlen, Sittard of Parkstad veel profijt hebben gehad en ik help dan ook iedereen met rijangsten in Zuid-Limburg

Rijangst levert enorme beperkingen op. We zijn het er, denk ik, allemaal over eens dat autorijden een eerste levensbehoefte is geworden. Je kunt gaan en staan waar je wilt, en op elk moment van de dag wanneer het jou uitkomt. Kijk maar eens naar vele dorpen; die verliezen allerlei voorzieningen. Voor banken en winkels kun je er nu al vaak van uitgaan dat je naar de stad moet. Daarbij als het slecht weer is, zit je in een auto wel lekker droog toch? Bovendien levert het “ff snel de auto pakken” je een hoop tijd op. Rijangsten veroorzaken vaak een groot gevoel van schaamte.
Herken je dit? je zult als angstrijder een hele lijst van smoesjes hebben: ‘Die files altijd’ of ‘met de trein kom ik direct uit in het centrum en hoef ik geen parkeergeld te betalen’ enz. enz.

Weet je? Rijangst vreet tijd: Wanneer je rijangst hebt, probeer je vaak onder je afspraken uit te komen. Lukt dat niet, dan moet je het openbaar vervoer raadplegen of ervoor zorgen dat iemand je wilt brengen. Zowel binnen familierelaties als in de werkomgeving ontstaan niet zelden verwijten en irritaties. Als je in mindere mate last hebt van rijangst en wel nog durft te rijden, ben je vaak lang bezig met het vooraf uitstippelen van de route. Een veel voorkomend probleem is ook vaak dat rijangst veel geld kan kosten: Sommige tijdelijke oplossingen die de angst dempen, zijn erg kostbaar. Het grootste financiële probleem wat ik heel vaak hoor bij rijangst is inkomstenderving. Helaas ben je dan vaak niet meer optimaal inzetbaar voor je werk. Stel je voor dat je een en vertegenwoordiger bent. Maar ook wanneer je als werknemer de woon-werkafstand niet meer durft te overbruggen, kun je in de problemen komen. Vaak gaat het dan om korte termijnoplossingen. Bijvoorbeeld dat je partner vrij neemt van het werk, kinderopvang regelt en daardoor je chauffeur kan zijn.

Waar komt die angst bij autorijden nou vandaan?

Rijangst, heeft meestal niks te maken een gebrek aan rijvaardigheid. Er zijn tig van ervaren automobilisten die niet meer de auto instappen, omdat ze strijden met een pijnlijke herinnering aan bijvoorbeeld een vreselijke traumatische gebeurtenis, zoals een ongeluk. Je moet er niet denken, maar helaas komt het wel vaak voor.

Hier komt een schaamte gevoel om de hoek kijken. Een kwart van de mensen met rijangst heeft een echte psychische angststoornis, zoals paniekstoornis, posttraumatische stress-stoornis, dwangstoornis of fobie. Daarnaast kan rijangst uiteenlopende oorzaken hebben, zoals faalangst en onzekerheid bij ouderdom. Ik heb zelf in de praktijk ervaren dat personen met rijangst  in ieder geval allemaal één overeenkomst hebben: ze kunnen het autorijden onmogelijk als een ontspanning zien. Als ze weten dat ze de weg op moeten,  begint het denken en komen de angstgevoelens al tevoorschijn.

Rijangst kan ook met verkeersgebonden factoren te maken hebben.

Wist je dat de meeste voorkomende rijangst de angst voor snelwegen is? Zo is snelheid voor veel mensen een enorm probleem. Bij hoge snelheden moet je reactievermogen optimaal zijn; je bent je ervan bewust dat er wel eens iets mis zou kunnen gaan. Je hebt minder tijd om na te denken, je spierbewegingen te sturen en te corrigeren, afstanden in te schatten en plotseling in te grijpen bij onverwachte verkeerssituaties. Snelheid is een aanjager van angst, maar monotonie is dat ook.

Angstige chauffeurs vinden bijvoorbeeld snelwegen zeer eentonig. Omdat er nauwelijks afleiding is, gaan ze zich afvragen: hoe voel ik me vandaag eigenlijk? Veel mensen worden angstig van hun eigen lichaam. Hartkloppingen, tintelingen, spierspanning, misselijkheid en transpiratie worden eerder opgemerkt omdat de aandacht minder naar de omgeving gericht wordt. Nadenken ontaardt ook al gauw in piekeren, wat een somber gevoel oplevert. Als je je niet prettig voelt of denkt te voelen -lichamelijk of geestelijk- is de kans groot dat je bevangen raakt door paniekerige gevoelens en een angstaanval krijgt. 

Ik heb een persoonlijke oplossing voor jouw rijangst

Je herkent het gevoel dat je in de auto wel eens paniekerig wordt. Probeer er vandaag nog een einde aan te maken. Mijn tip is: probeer te blijven rijden. Al gaat het om bescheiden afstanden, hardnekkig vermijdingsgedrag is vaak moeilijk door jezelf weer terug te draaien. Het heeft echt totaal geen nut om met veel angst en stress eenmalig de auto te pakken en dan vervolgens weer een jaar niet te rijden. Alleen door regelmatige herhaling met een ervaren instructeur zul jij je op den duur beter op je gemak gaan voelen in de auto.

Mijn aanpak is als volgt:

 • Ik maak een gratis intake afspraak om elkaar beter te leren kennen en de problemen in kaart te brengen. 
 • Het liefst kom ik eerst even bij je thuis om alles te bespreken.
 • Vervolgens gaan we als je dat wilt even rijden.
 • Aan de hand van dit gesprek maak ik een persoonlijke doelstellingsplan voor je en help ik je.

 

Als je ergens een paniekaanval krijgt, zorgen we ervoor dat je binnen één week weer op de plek van de aanval gaat rijden. Als je van een paard afvalt, moet je ook weer snel opstappen, anders verlies je de routine en behoud je de vrees. We gaan stapje voor stapje aan het werk. Ik beloof je om het vertrouwen in jezelf en in de auto stukje bij beetje weer terug te winnen.

Hele basale rijtechnische dingen die je tijdens het autorijden hebt geleerd, zullen aan bod komen. Een betere techniek zorgt ervoor dat je je rustiger voelt. Ik geef je daarbij ook tips die ervoor zorgen dat jij ontspant in de auto. Met deze "angst"-rijlessen kom je al een heel eind.

Ik, als angstinstructeur, zal je zo nu en dan huiswerk opgeven en het fijne is dat wij alle lessen, als je dat wilt, opnemen met speciale apparatuur. Zodat je dit thuis nog eens rustig kan nakijken. Het is erg belangrijk om ook thuis te oefenen, minimaal twee tot drie keer per week. Alleen door te herhalen ga je aan de situatie wennen. Zo’n oefensessie moet bij voorkeur anderhalf uur duren. Complimenteer jezelf na afloop, vooral als je het moeilijk hebt gehad. Goed oefenen betekent juist dat je de angst durft te laten komen. Als de angst inderdaad is opgetreden en je bent niet weggevlucht, dan heb je het goed gedaan!

Als je buiten de rijlessen om jezelf er niet goed toe kunt zetten om een ritje met de auto te maken, overweeg dan eens om een gedragstherapeut in de arm te nemen. Wanneer de paniek zich ook buiten het autorijden om begint te manifesteren, dan is het al helemaal de hoogste tijd om professionele hulp in te roepen. Een gedragstherapeut geeft je een praktische begeleiding; je moet waarschijnlijk ook huiswerk maken. Vraag of praktische rijbegeleiding een onderdeel van de behandeling kan zijn. De gedragstherapeut zal je helpen met ontspanningstechnieken, het omvormen van angstgedachten en een huiswerktraject waarbij vermijdingsgedrag stapsgewijs wordt opgeheven. Medicijnen tegen rijangst zijn in elk geval geen oplossing. Ze bevatten immers juist vaak stoffen die de rijvaardigheid negatief beïnvloeden en sommige medicijnen zijn zelfs verboden in het verkeer.

Mocht je nog vragen hebben of een afspraak maken voor gratis advies, dan hoor ik dat graag!

Ik reageer altijd.

 

Meer berichten

Lees hieronder nog meer berichten in ons blog.

 • Hoe is een autorijlespakket opgebouwd?

  Wil jij autorijles gaan nemen en wil je weten wat dit kost? Als je verschillende rijscholen vergelijkt zie je altijd andere prijzen? Hoe kan dit en wat heb je nu echt nodig? Ik leg het jou hier uit... lees meer

 • Een nieuwe rijlesauto

  Na 5 jaar met veel plezier te hebben gereden in mijn Volkswagen Polo, wordt het toch echt tijd voor een nieuwe lesauto. Veel cursisten hebben hun rijbewijs B behaald in de Polo maar deze is nu aan vervanging toe. Lees hier welke auto het is geworden lees meer

 • Autorijschool Het Rijhuis Sittard, Heerlen bestaat 5 jaar!

  Ik heb een leuk nieuwtje: Onze autorijschool Het Rijhuis bestaat deze maand 5 jaar, jawel hoor je leest het goed 5 jaar!!! De afgelopen 5 jaar waren bewogen jaren met ups en downs waarin ik een hoop geleerd heb over het runnen van een rijschool. lees meer